Čak dvije Mazde u finalu izbora za Svjetski automobil 2020. godine

Čak dvije Mazde u finalu izbora za Svjetski automobil 2020. godine

Po prvi puta dva od tri finalista za Svjetski auto godine dolaze od istog proizvođača, pa su tako u finalu Mazda3 i Mazda CX-30, dok je treći finalist Kia Telluride.

Stiže potpuno električna Mazda
Dvostruka nagrada za Mazdu: CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020
Mazdi i Mercedesu pet zvjezdica, Opelu četiri

Izbor za Svjetski automobil godine (WCOTY) se održava od 2005. godine, a po prvi se puta dogodila da od tri finalista, dva finalista dolaze od istog proizvođača. Mazdi je to uspjelo, pa su ovogodišnji finalisti modeli 3 i CX-30, a pobjednici u svim kategorijama će biti objavljeni 08.04.2020. godine. Uz to, Mazda3 je jedan od tri finalista za nagradu Svjetski automobilski dizajn 2020. godine.

Mazda je već osvajala nagrade i to s modelom Mazda2 koja je pobijedila 2008. godine, dok je aktualna generacija Mazde MX-5 2016. godine postao prvi model koji je osvojio glavnu nagradu, ali i nagradu za svjetski automobilski dizajn godine. Žiri za izbor Svjetskog automobila godine sastavljen je od 86 automobilskih novinara iz 25 zemalja.

Mazda3 i Mazda CX-30 su dostupne s najnovijim Skyactiv-X motorom, prvim serijskim benzinskim motorom na svijetu koji kombinira paljenje pomoću svjećice, kao kod benzinskog motora, s kompresijskim paljenjem dizelaša, kako bi postigao bolje performanse i bolju učinkovitost. Tu je i Mazdina najnovija Skyactiv arhitektura vozila, kao i Mazdina M hybrid tehnologija koja je serijska kod svih benzinskih varijanti oba modela.

Osim toga, oba se modela mogu pohvaliti i unutrašnjošću koja je u Mazdi osmišljena s čovjekom u središtu i sve je prilagođeno ljudskim osjetilima, a tu je i poboljšana zvučna izolacija. Pritom je Mazda koristila takozvanu strukturu ”dva zida” s razmakom između podne obloge i vanjske oplate karoserije, a sve kako bi što učinkovitije suzbila buku. Kupci mogu izabrati i novorazvijeni Mazda Harmonic Acoustics ozvučenje s 8 zvučnika ili vrhunski Bose audio sustav s 12 zvučnika i jedinstvenim BassMatch sustavom, koji se temelji na konceptu rasporeda zvučnika, gdje se zvučnici postavljaju na nekonvencionalna mjesta kako bi zvuk bio što kvalitetniji.

KOMENTARI