Audi activesphere concept

Audi activesphere concept

Najnovija kreacija iz Audija je activesphere koncept, a riječ je o crossoveru s električnim i quattro pogonom, a koji donosi inovativni koncept rukovanja s naočalama za proširenu stvarnost.

Redizajn za Audi A4 i Audi A4 Avant
Što to Audi vozi na susret GTI ljubitelja?
Audi S6 i S7 kao TDI modeli s električnim kompresorom

Sphere, četvrti model: s modelom Audi activesphere concept, ova marka s četiri prstena kompletira svoj kvartet konceptualnih vozila Sphere. Nakon modela Roadster Audi skysphere 2021, limuzine Audi grandsphere 2021 i koncepta Audi urbansphere u travnju 2022., sada svoju premijeru doživljava crossover coupé s četvero vrata. Ovo je konceptualno vozilo zamišljeno i dizajnirano u Audi Design studiju u Malibuu, nedaleko od legendarne autoceste Pacific Coast Highway, a za to je zaslužan direktor studija Gael Buzyn i njegov tim: “activesphere je jedinstven. Predstavlja novi oblik crossovera koji vješto kombinira eleganciju Audi Sportbacka, svestranost SUV-a i iskonske terenske vožnje.”

S električnim pogonom i tehnologijom brzog punjenja iz Audijeve PPE modularne platforme, Audi activesphere pridružuje se obitelji konceptualnih vozila Sphere. Bez emisija, ali s dosegom većim od 600 km i – zahvaljujući tehnologiji od 800 V – najkraćim vremenima punjenja, on ujedinjuje održivost električnog pogona s dinamikom i prikladnošću za velike udaljenosti. Mogućnost automatizirane vožnje na pogodnom terenu pruža vozačima i putnicima novu razinu slobode. U modelu activesphere ova se mogućnost može aktivno koristiti i oblikovati korištenjem nove tehnologije prikaza i rukovanja. Audi dimensions, inovativni koncept rukovanja, spaja fizički i virtualni svijet (“mješovita stvarnost”) prikazujući digitalne informacije u vidnom polju u realnom vremenu. Naočale vrhunske tehnologije omogućuju pregled stvarnog okruženja i rute, a istovremeno aktiviraju informacije i interaktivne elemente koji se realno pojavljuju u vidnom polju, a sve se može konfigurirati individualno za vozača i putnike. Tako se mogu učitati svi podaci relevantni za vozača, poput uvjeta vožnje i navigacije. A u interijeru, korisnik naočala u preglednom, jednostavnom dizajnu vidi polja za upravljanje i druge virtualne prikaze koji golom oku ostaju skriveni. Čak se i precizna interakcija s ovim stvarno postojećim, ali nevidljivim zonama osjetljivima na dodir može kontrolirati pomoću optike mješovite stvarnosti: naime, naočale prikazuju funkcije, a kod dodira rukom, one se izvršavaju aktivno i u realnom vremenu.

Njegove dimenzije svrstavaju Audi activesphere concept u predstavnike višeg segmenta – s dužinom od 4,98 metara, širinom od 2,07 metara i visinom od 1,60 metara. Tipično za električne automobile, ima velik međuosovinski razmak od 2,97 metara i pruža putnicima maksimalan prostor za noge u unutrašnjosti. Prednji i stražnji prevjes je kratak i naglašava značajno kompaktniji dojam nego što to predstavljaju same brojke. Kotači velikih dimenzija od 22 inča i upečatljiva visina razmaka od tla, dok su gume dimenzija 285/55, koje su svojom veličinom prikladne za terensku vožnju. Osim quattro pogona na sve kotače, ovaj model dolazi i s podesivim razmakom od tla. Tako je on u osnovi udaljen 208 mm, ali ga je moguće dodatno povećati za 40 mm. Prednji kut nagiba modela Audi activesphere iznosi 18,9 stupnjeva, a stražnji 28,1 stupanj.

U unutrašnjosti su postavljena četiri pojedinačna sjedala, a gornji kraj unutarnjeg bočnog dijela sjedala vodoravno je oblikovan kao naslon za ruke i naliježe na središnju konzolu. Dizajneri su površinu sjedala, leđni dio i dio za ramena oblikovali kao tri odvojene cjeline koje već i vizualno obećavaju dobru bočnu potporu. Kad Audi activesphere concept vozite u automatiziranom modusu, instrumentna ploča, kolo upravljača i papučice uvlače se i postaju nezamjetni. Osobito u prvom redu sjedala otvara se širok prostor ispred vozača koji se proteže do prednjeg kraja modela activesphere – pa i dalje. Jasna preglednost: potpuno ostakljeni singleframe kroz koji putnici imaju nesmetan pogled na cestu ispred vozila.

Instrumentna ploča sa svojim drvenim lamelama funkcionira kao predimenzionirani soundbar i kao inteligentni sustav prozračivanja koji se proteže cijelom širinom (u izvučenom i uvučenom položaju). Želi li vozač sam preuzeti upravljanje, tada se instrumentna ploča ispod vjetrobranskog stakla zajedno s kolom upravljača zakreće prema natrag – ovaj ergonomski idealan položaj može se individualno namjestiti za svakog vozača. Elementi MMI touchless sustava za rukovanje u vratima uvijek su u vidokrugu i raspoloživi za korištenje, na primjer za regulaciju postavki prozora i sjedala.

Po prvi put novi sustav spaja fizičku stvarnost i digitalnu sferu kako bi oblikovao novi svijet: a naziv ove tehnologije je Audi dimensions. Glavnu značajku novog sustava predstavljaju inovativne naočale za mješovitu stvarnost – individualno su raspoložive za svakog vozača/putnika na njegovom mjestu u automobilu. Opsežan digitalni ekosustav također je dostupan korisnicima tijekom njihovog boravka u vozilu Audi activesphere. Mješovita stvarnost konkretno znači: u modelu Audi activesphere concept, po prvi put se koristi napredna generacija ove tehnologije koja nadograđuje proširenu stvarnost kroz dimenziju interakcije. Uz do sada nepostignutu razinu optičke preciznosti, najvišu rezoluciju i izvrstan kontrast, sustav može korisniku naočala dovesti polja za rukovanje i prikaze u njegovo vidno polje iza kola upravljača koje on golim okom ne bi vidio.

Korisnik vidi virtualne detalje koji u početku služe isključivo kao informacija. Ako se korisnik pogledom fokusira na te elemente i time sustavu signalizira svoj interes, pojavljuju se detaljniji sadržaji – kao kod manualnog klika koji otvara podizbornik. Ukratko: aktivno stanje interaktivnog elementa postiže se čim se korisnik usredotoči i stupi u interakciju putem gesta. Ruka zatim intuitivno prati pogled i upravlja funkcijama vozila – a “korisničko sučelje” – virtualni prikaz u naočalama – reagira na promjene u realnom vremenu poput konvencionalnog instrumenta za upravljanje. Posebno jednostavan za korištenje: Virtualni element za upravljanje pomiče se prema korisniku tako da on može komforno komunicirati s korisničkim sučeljem bez obzira na položaj sjedenja. Za razliku od analognog, fizičkog elementa za upravljanje – tipkovnice, regulatora – korisnik se ne mora saginjati ili ispružiti ruku.

Radi svojih dimenzija i razine performansi, Audi activesphere concept idealan je za korištenje trenutno najinovativnijeg električnog pogonskog sustava iz Audija – Premium Platform Electric, skraćeno PPE. Središnju komponentu buduće PPE flote predstavlja baterijski modul između osovina, koji osigurava oko 100 kWh energije u modelu Audi activesphere concept. Korištenje cjelokupne širine vozila između osovina omogućuje relativno ravan layout baterije. Po jedan električni motor na prednjoj i stražnjoj osovini modela Audi activesphere concept s pogonom na sve kotače mobilizira ukupnu snagu od 325 kW i okretni moment od 720 Nm. Prednji i stražnji kotači povezani su putem osovine s pet spona. Kod ovog konceptualnog vozila do izražaja dolazi Audi adaptive air suspension, pneumatske opruge s adaptivnim amortizerima.

Srce pogonske tehnologije svih budućih PPE modela bit će tehnologija punjenja od 800 V, a ona omogućuje punjenje od 10 minuta koje će osigurati autonomiju veću od 300 km, a za manje od 25 minuta bateriju od 100 kWh može napuniti s 5 na 80 %, čime se omogućuje autonomija preko 600 km. Naravno, takve brze punionice se kod nas očekuju tek u, možda i dalekoj, budućnosti.

KOMENTARI