Zaboravili ste dijete na stražnjem sjedalu?! To se može spriječiti

Zaboravili ste dijete na stražnjem sjedalu?! To se može spriječiti

Koliko ste puta čuli ili pročitali tužne vijesti o roditeljima koji su zaboravili svoju djecu na stražnjem sjedalu vozila. Moguć je i drugačiji rasplet događaja

Obnovljena limuzina Genesis G80
Genesis GV70 je novi SUV model luksuzne marke Hyundaija
Novi Hyundai Tucson donosi jedinstveni dizajn i hibridne pogone

Dogodi li vam se da zaboravite na dijete koje spava na stražnjoj klupi, a vaše su misli odšetale u nekom drugom smjeru, sustav pod nazivom Rear Occupant Alert upozorit će vas prilikom izlaska iz vozila kako je netko ipak ostao unutar kabine.

Rear Occupant Alert je novi sustav, a radi se o inovativnom nadgledanju stražnje klupe za sjedenje, dok će vozač u slučaju čak i izlaska putnika za vrijeme stajanja biti o tome obaviješten. Na primjer, stojite na semaforu, a dijete ili starija osoba jednostavno izađe iz vozila i odšeta se, bez da ste to primijetili. Na žalost, nemaju svi vozači istu koncentraciju u vožnji. Zato su tu tehnologije koje mogu spriječiti neželjene posljedice.

Slični sustavi postoje već od prije, primjenjuju ih od prošle godine General Motors (model Acadia) i Nissan (model Pathfinder) s nadzorom otvorenih ili zatvorenih vrata, ali Hyundai je otišao korak dalje te njihov sustav Rear Occupant Alert koristi senzore koji prate kretanje na stražnjem sjedalu.

Ukoliko uz pomoć ugrađenih ultrazvučnih senzora netko bude prepoznat na stražnjim sjedalima, a vozač upravo izlazi iz vozila, na ekranu će se pojaviti upozorenje “Provjeri stražnja sjedala”. Napusti li vozač vozilo i ogluši se o vizualno upozorenje, vozilo će početi trubiti, svjetla će se uključivati i isključivati, a na pametni telefon prethodno povezan s Hyundai vozilom poslat će se upozorenje. Radi se o sustavu koji Hyundai priprema za svoja nova vozila, a jedno od njih je novi Santa Fe koji će službeno biti predstavljen u veljači ove godine te na Geneva Motor Show u ožujku.

Da se ne radi o bespotrebnoj pomoći govori podatak kako je samo u SAD-u od 1994. godine više od 800 djece umrlo od prevelike topline ili hladnoće u vozilu u kojem su ostavljeni zaključani. U čak 55 posto slučajeva roditelji nesretno stradale djece su izjavili kako nisu bili svjesni da je njihovo dijete ostalo u vozilu. U SAD-u je inače pokrenuta inicijativa da svi proizvođači vozila u budućnosti moraju instalirati sustav upozorenja ukoliko netko ostane na stražnjim sjedalima nakon izlaska vozača iz vozila.

Pogledajte zanimljiv film koji će vam predočiti prednost sustava Rear Occupant Alert:

KOMENTARI