Ljubav koja ne prolazi 120 godina

Ljubav koja ne prolazi 120 godina

Prije gotovo 120 godina počela je automobilska povijest grada Splita

Citroen Xantia slavi 30. rođendan
Gromoglasnih osam: Ford Thunderbird, od uvoza do registracije
Diamonds are forever

Rolls-Royce Silver Shadow, Citroën DS 21 Pallas, Maserati Quattroporte i mnogi drugi starodobni automobili pobudili su interes Splićana koji su prošli vikend iskoristili za povratak u daleku prošlost, u vrijeme kad su Splitom vozili prvi automobili.

Ljubav Splićana i automobila započela je prije gotovo 120 godina te su vrlo brzo prihvatili novi način prijevoza, ali i uživanja u vožnji. Prihvatili su i važnost auto-moto industrije kao gospodarske djelatnosti.

Otkriveno je više gotovo nepoznatih povijesnih činjenica o počecima automobilizma u ovom gradu, ali i neke druge zanimljivosti vezane za temu koje se spominju u knjizi o dolasku prvog automobila u grad pod Marjanom, “Makinja ča sama trče – Povijest automobilizma i motociklizma u Splitu”.

Autor knjige je Valter Firić koji je uz prof. dr. sc. Nevena Šerića, recenzent i Josipa Radića, dipl. oec., urednika knjige, moderirao događaj o fenomenu motorizacije.

Po završetku prezentacije druženje je nastavljeno, a ljubitelji povijesti, tradicije, automobila i općenito lijepoga bili su u dobrom društvu organizatora eventa, kolekcionarskog časopisa Oldtimer Club koji obrađuje svevremenske teme o povijesti automobilizma.

KOMENTARI