Test: Renault Megane E-Tech Electric techno EV60

Test: Renault Megane E-Tech Electric techno EV60

Opel Experimental najavljuje izgled budućih Opel automobila
ELEN ukida višu i nižu tarifu punjenja, a po ljeti skuplje punjenje na autocestama
Mercedes konceptom CLA najavljuje budući kompakt

Budućnost je bliža nego što se čini, barem ako je suditi po Renaultu. Naime, peta generacija Meganea je isključivo električna. No usporedno s njom se i dalje prodaje četvrta generacija koja je predstavljena 2016. godine, a koja je prošla kroz facelift 2020. godine. Tako su u salonima sada dvije potpuno različite generacije ovog popularnog francuskog kompakta.

Testni Megane E-Tech Electric je postavljen na modularnu CMF-EV platformu koja je namijenjena za električna vozila, pa je pametnim smještajem baterije dobiveno više prostora u kabini, ali i u prtljažniku. Odmah tu možemo spomenuti kako je prtljažni prostor izuzetno pravilnih linija i više nego dobro iskoristiv, a jedino je šteta što se preklapanjem stražnjih naslona ne dobiva potpuno ravna površina. Osnovni obujam je 440 litara, dok se s preklopljenim naslonima obujam povećava na 1332 litre.

Osim toga, i u unutrašnjosti ima mnogo prostora, pa se i iza vozača dvometraša može smjestiti odrasla osoba kojoj neće ponestati prostora ni za koljena, ali ni za glavu, zahvaljujući kutijastom dizajnu. Putnike straga očekuju i USB priključci, kao i ventilacijski otvori, a i u stražnjim vratima je pretinac za odlaganje sitnica presvučen tkaninom, pa predmeti u njima ne lupaju.

Sprijeda se sjedi udobno i pomalo povišeno, a sjedala su velika i udobna. Megane E-Tech je prvi Renault koji je uveo novi dizajn digitalnih instrumenata i središnjeg multimedijskog zaslon. On dolazi pod nazivom OpenR a dijagonale je 12 inča. Nov je i operativni sustav koji se temelji na Android Automotiv sustavu, a istovremeno je i intuitivan, ali i brz u radu. Svi USB priključci su novi tip USB-C, no Megane nam nije htio pročitati 128 GB USB stick s glazbom.

Tu je i novi trokraki upravljač s, uglavnom, dodirnim tipkama ali i Multi Sense gumb za lakši odabir načina rada. Iako je klimatizacija ugrađena na zaslon, podešavanje temperaturom i ventilacijom se vrši pomoću fizičkih tipki koje su smještene tik ispod zaslona. To je dobro riješeno. Odmah ispod njih je i površina za bežično punjenje mobitela, a onda je sljedeći pretinac smješten na pod, a u njega stanu i veće, odnosno stvari koje su i prilično visoke. Tu su i praktične pregrade koje možete dešavati kako vama najbolje odgovara. Središnji naslon je dovoljno širok, a ujedno skriva dostatan zatvoreni pretinac a ispred samog naslona je malena površina idealna za čuvanje kovanica. Naravno, i sprijeda je u pretincima na vratima postavljen tkaninom.

Udobnost u vožnji je naglašena i dobrom izolacijom pa ni pri velikim brzinama buka vjetra nije prevelika, a tijekom testa smo prolazili i neravnim makadamskim prometnicama koje su čekale završni sloj asfaltiranja te se pokazao kako je vožnja udobna i po tim, ipak neravnim površinama.

Električni motor je smješten sprijeda i pogoni prednje kotače, a snaga mu je 160 kW/218 KS, a pritom nudi i 300 Nm okretnog momenta. No ono što nam se svidjelo je uglađeno ubrzanje bez nepotrebnog trzaja prilikom kretanja. Maksimalnu brzinu od 160 km/h lako postiže, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 7,4 sekunde. To je i više nego dovoljno, a u gradskoj vožnji, gdje su često gužve, dovoljan je i eco način rada koji smanjuje potrošnju struje, a vozi se dovoljno brzo. Iza upravljača su smještene i polugice putem kojih se upravlja snaga regeneracije prilikom otpuštanja gasa, a šteta je što nije ugrađen sustav za vožnjom putem jedne papučice.

A što se baterije tiče, ugrađena je ona kapaciteta 60 kWh, a uz prosječnu potrošnju od 15,9 kWh možete računati s oko 350 km otvorene ceste, a preko 400 km isključivo gradske vožnje. Naravno to uvelike ovisi o težini papučice noge na gasu, pa vrlo lako u Sport načinu tada možete u prosjeku trošiti i više od 20 kWh/100 km. Podržano je i brzo punjenje, što olakšava punjenje na javnim punionicama.

Inače, baterija je u potpunosti novorazvijena i debljine je tek 110 mm i težine 395 kg. Zanimljivo je i kako je za 40% manja od one koja se ugrađuje u već vremešni Zoe, a nudi bolje karakteristike. Kako bi postigli tako kompaktne dimenzije, inženjeri su se morali okrenuti novim kemijskim elementima za ugradnju u litij-ionske NMC (nikal, mangan, kobalt) baterije. Te je baterije razvio LG i imaju veći udjel nikla i manji udjel kobalta, što im povećava energetsku gustoću na 600 Wh/L. Odlikuju se i novim sustavom hlađenja tekućinom smještenim u donjem kućištu baterije, prvim takvim u nekom Renaultovu modelu. Taj sustav upotrebljava cijevi od lijevanog aluminija, što baterije čini kompaktnijima i učinkovitijima. Budući da je visok samo 18 mm, baterija se puno lakše postavlja na platformu, što u konačnici rezultira većom dizajnerskom slobodom i oslobađanjem dodatnog prostora.

I za kraj ostaju cijene. Testni model je podugačkog imena, kao i ostatak game, a ime mu glasi: Renault Megane E-Tech Electric techno EV60 160kW optimum charge! Osnovna cijena ovog modela je 48.690 eura, no testni je model bio dodatno opremljen kućnim kabelom (400 eur), openR Link sustav s Harman Kardon audio sustavom, navigacijom i Google uslugama (850 eur), paket advanced parking + driving assist (2.000 eur), toplinskom pumpom (800 eur) i dvobojnom karoserijom (metalik plava night & crna etoile, 990 eur), pa se cijena popela na 53.730 eura. Početni model dolazi s baterijom kapaciteta 40 kWh i 130 KS snažnim motorom po cijeni od 38.990 eura, dok je najpovoljnija izvedba s baterijom kapaciteta 60 kWh i snagom od 218 KS košta 47.190 eura. Za pohvalu je što je već i najosnovniji model bogato opremljen, a to uključuje i 18-inčne aluminijske naplatke, Arkamys Auditorium audio sustav  s 4 zvučnika, 12 inčne digitalne instrumente i 12 inčni multimedijski zaslon, karticom slobodne ruke, klimom, tempomatom i nizom ostale opreme.

I što reći na kraju? Renault je okrenuo sasvim novi list u kompaktnoj klasi i ponudio model koji se bez problema može uspoređivati i s premium modelima, ali je ipak i dalje povoljniji od njih. No dok je u ponudi i standardni Megane, kod nas će električna izvedba teško uzeti veći tržišni dio.

TEHNIČKI PODACI: Renault Megane E-Tech Electric techno EV60
Dimenzije (DxŠxV) 4200 x 1768 x 1505 mm
Osovinski razmak 2685 mm
Masa vozila/dopuštena nosivost 1783 kg/ 375 kg
Veličina prtljažnika 440/1332 litara
Vrsta motora Električni
Pogon Prednji kotači
Mjenjač Automatski
Snaga 160 kW /218 KS
Okretni moment 300 Nm
Kapacitet baterije 60 mAh
Najveća brzina / Ubrzanje 0-100 km/h 160 km/h / 7,4 s
Potrošnja (prosječna kWh/100 km) 15,9
CO2 emisija 0 g/km
Cijena 53.730 eur (404.828,69 kn)
Oprema 12-inčni multimedijski sustav open R Link i Harman Kardon audio sustav, automatski dvozonski klima-uređaj, LED svjetla, senzor za kišu, tempomat, naslon za ruke sprijeda, toplinska pumpa, paket advanced parking + driving assist, 20-inčni aluminijski naplatci…

 

KOMENTARI