Stražnji pogon, 230 KS i ručni mjenjač – to je novi Subaru BRZ

Stražnji pogon, 230 KS i ručni mjenjač – to je novi Subaru BRZ

Subaru je objavio prve informacije o drugoj generaciji sportskog coupea BRZ, koji je ponovo razvijen u suradnji s Toyotom, pa se uskoro očekuje predstavljanje i Toyotine izvedbe.

Analogni automobil za digitalno doba – baren tako tvrdi Toyota za novi GR86
Subaru je proizveo 20 milijuna vozila s pogonom na sva četiri kotača
Mehanička simfonija

Iako prva generacija blizanaca Subarua BRZ i Toyote GT86 nisu postigli veliki uspjeh, dvojac ipak dobiva nasljednike, a prvo je predstavljen BRZ. Prema prvim informacijama, novi model donosi puno više zabave u vožnju, ali i puno atraktivniji dizajn, pa bi ovaj model mogao postići puno veći uspjeh u odnosu na prethodnika.

Novi BRZ ima nisko težište i malu masu, snažan motor i stražnji pogon, pa se očekuje prilično zabavna vožnja. Masa vozila je 1.315 kg, a i dalje je riječ o coupeu s 2+2 mjesta za sjedenje.

Pokreće ga novi atmosferski boxer motor koji ima obujam 2,4 litre i razvija maksimalnu snagu od 230 KS i najveći okretni moment od 250 Nm, a uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Kao što smo rekli, pogon je na stražnje kotače, a ugrađena je i klasična ručica ručne kočnice.

U ponudi će biti i izvedba s opcijskim 6-brzinskim automatskim mjenjačem, a BRZ dolazi i s tipkom za Sport način vožnje, što uključuje i diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Vanjske dimenzije su ostale slične prethodniku, pa tako u dužinu broji 30 mm više, širok je kao i prethodnik, a krov je sada 10 mm niži. Povećan je i međuosovinski razmak koji je sada dug 2.575 mm, a navodno je i prtljažnik nešto veći nego kod prethodnika.

Unutrašnjost je potpuno nova i donosi 7-inčnu digitalnu instrument ploču, dok je na vrh središnje konzole smješten 8-inčni zaslon koji prikazuje razne funkcije automobila, a tu je i najnovije izdanje Subaru Starlink infotainment sustava s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay.

Vanjski izgled u osnovnim linijama podsjeća na prethodnika, no sve je potpuno novo – od prednji pa sve do stražnjih LED svjetala, stražnjeg spojlera ili pak dvije ispušne cijevi. Novi model kreće prodaju sljedeće godine a proizvodit će se u tvornici Gunma u Japanu.

KOMENTARI