Stiže potpuno električna Mazda

Stiže potpuno električna Mazda

Konačno je i Mazda pokleknula – predstavit će prvi potpuno električni automobil

Mazdi i Mercedesu pet zvjezdica, Opelu četiri
Dvostruka nagrada za Mazdu: CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020
Čak dvije Mazde u finalu izbora za Svjetski automobil 2020. godine

Nova, potpuno električna Mazda svjetsku će premijeru imati na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu 2019 koji službeno počinje 24. listopada. Mazda će svoj električni model predstaviti dan prije, 23. listopada 2019, potvrdio je to i Yoshikazu Nagai, Mazdin glasnogovornik.

Novi, baterijama napajan električni automobil sigurno će pobuditi pozornost jer je Mazda dugo vremena odolijevala trendu električnih automobila. Za razliku od većine drugih proizvođača koji automobile prodaju na europskom tržištu, nije pokleknula niti prihvatila trend smanjivanja obujma motora i broja cilindara.

Potpuno električna Mazda za sada ima naziv Mazda e-TPV, zamaskiran pod modelom CX-30, ali ne zna se sa sigurnošću kako će izgledati finalna izvedba. Japanci očigledno jako dobro čuvaju tajne – sjećamo se ovogodišnjeg Ženevskog auto salona na kojem je predstavljen potpuno novi model CX-30, što je bilo veliko iznenađenje.

Mazda je svoje prvo električno vozilo samostalno izradila. Očekuje se električni motor snage 105 kW (143 KS) i 265 Nm dok bi litij-ionska baterija kapaciteta 35,5 kWh trebala omogućiti oko 200 kilometara gradske vožnje. Zatim će uslijediti inačica s proširenim rasponom, uz mali rotacijski benzinski motor (poput izvedbe BMW-a i3 s Range Extenderom).

 

KOMENTARI