Stiže i električni Citroën ë-Berlingo furgon

Stiže i električni Citroën ë-Berlingo furgon

Citroen je predstavio e-Berlingo furgon, odnosno dostavnu izvedbu Berlinga s električnim pogonom koji će se u prodajnim salonima naći u posljednjem kvartalu ove godine.

Nova GARAŽA je na svim kioscima: usporedili smo 10 SUV modela iz VW grupacije, a otkrivamo i sve tajne balansiranja kotača
Novo lice gradskog SUV-a: ovo je redizajnirani Citroen C3 Aircross
Citroen prelazi 50 km samo na struju

Citroen je predstavio još jednu izvedbu Berlinga, a ovog je puta riječ o dostavnoj izvedbi, odnosno tzv. furgon izvedbi, koja će biti dostupna u posljednjem kvartalu ove godine, a budućim vlasnicima će nuditi doseg do 275 km bez punjenja baterije. Za pogon se koristi već poznati elektromotor od 100 kW/136 KS i 260 Nm okretnog momenta koji se koristi u mnogim modelima PSA grupacije, a kupci će moći birati između tri načina rada. Tako Normal način nudi snagu od 80 kW/109 KS i 180 Nm koji nudi najbolji omjer dosega i voznih sposobnosti. Tu je i način Eco koji nudi snagu od 60 kW/82 KS i 190 Nm, a u tom načinu se optimizira potrošnja energije prilagođavajući rad sustava grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja, a tu je i način rada Power koji nudi maksimalnu snagu od 100 kW/136 KS i 260 Nm okretnog momenta, a tada se nude najbolje performanse i pod maksimalnim opterećenjem.

Ova izvedba nudi i tri načina punjenja: od standardne utičnice do brzog punjenja koje omogućuje punjenje 80 % baterije za 30 minuta. Za punjenje na kućnoj utičnici potreban je kabel s oznakom 2 kako bi se baterija mogla puniti kod kuće, na radnom mjestu ili na parkiralištu. Taj je način punjenja kompatibilan sa standardnom utičnicom od 8 A ili jačom utičnicom od 16 A (punjač + utičnica tipa Green’up) koja omogućuje dvostruko kraće vrijeme punjenja, odnosno da se baterija napuni na 100 % za manje od 15 sati ili za 5 h 30 min za doseg od 100 km.

Za ubrzano punjenje na javnim ili privatnim stanicama potrebno je ugraditi punjač za ubrzano punjenje Wallbox od 3,7 do 22 kW i nabaviti kabel s oznakom 3 (u opciji). Tada je vrijeme punjenja od 0 do 100 % 7 h 30 min (jednofazni punjač Wall Box od 7,4 kW) ili 5 h(trofazni punjač Wall Box od 11 kW). Iznimno brzo punjenje na javnoj stanici za punjenje do 100 kW pomoću kabela s oznakom 4 koji je integriran u punjač. Omogućuje punjenje 80 % baterije od 50 kWh za 30 minuta.

Vozilo ë-Berlingo furgon nudi mogućnost odgode punjenja kako bi se trošila jeftinija struja te opciju prethodnog programiranja temperature kojim se regulira temperatura u kabini dok je vozilo spojeno na električnu mrežu čime se izbjegava trošenje baterije. Zahvaljujući aplikaciji My Citroën moguće je na daljinu upravljati punjenjem baterije i pratiti razinu napunjenosti i dosega vozila, prethodno programirati temperaturu u kabini te podesiti postavke odgođenog punjenja putem pametnog telefona, tableta ili izravno na dodirnom zaslonu u vozilu putem navigacijskog sustava povezanog s internetom (u izborniku Energija). Te su radnje dostupne za punjenje na kućnim utičnicama (kabel s oznakom 2) ili ubrzano punjenje (kabel s oznakom 3). Postavke odgođenog punjenja mogu se u svakom trenutku mijenjati.

U ë-Berlingo furgon mogu se smjestiti dvije ili tri osobe, a dolazi u dvije veličine: M duljine 4,40 m i XL duljine 4,75 m. Dostupna su i dva oblika tog gospodarskog vozila: furgon dostupan u veličinama M i XL i furgon s produženom kabinom dostupan u veličini XL. S visinom od 1,84 m ovo vozilo može se parkirati na svakom parkirnom mjestu. Pruža i veliku tovarnu duljinu jer postoji mogućnost sklapanja suvozačkog sjedala u kabini Extenso® čime se dobije duljina od čak 3,09 m u izvedbi M i 3,44 m u izvedbi XL.

Uz iskoristivu širinu između blatobrana od 1,23 m ë-Berlingo furgon može prevoziti dvije europalete postavljene jedna iza druge. Njegov iskoristivi obujam, koji se nije promijenio u odnosu na izvedbu s motorom s unutarnjim izgaranjem, iznosi 3,3 m3 (XS bez kabine Extenso®) i do 4,4 m3 (XL s kabinom Extenso®). Nosivost do 800 kg i mogućnost vuče do 750 kg na svim izvedbama odgovara svim potrebama poslovnih kupaca u toj kategoriji.

KOMENTARI