Samo 18 sretnika imat će prilike posjedovati novi De Tomaso P900

Samo 18 sretnika imat će prilike posjedovati novi De Tomaso P900

De Tomaso je predstavio P900, a riječ je o hiperautomobilu koji je moguće voziti samo na stazi, a kojeg pokreće V12 motor s više od 900 KS.

Preko 1.000 KS snažan Mercedes-AMG Project One sve bliži serijskoj proizvodnji
GB110 za 110. rođendan Bertonea
Hibridni Czinger 21C ima ukupno 1.250 KS i juri 452 km/h

P900 je najnoviji hiperautomobil, a predstavio ga je De Tomaso, i bit će napravljen u svega 18 primjeraka. Osim toga, moći će se voziti isključivo na stazi jer nije homologiran za javne ceste. A onda vam je odmah jasno da nije riječ o nekakvom prosječnom hiperautomobilu.

Pokreće ga 6,2-litreni V12 motor koji razvija snagu od preko 662 kW/900 KS, a snaga se prenosi na stražnje kotače putem Xtrac sekvencijalnog automatskog mjenjača. No još je zanimljiviji podatak o samo 900 kg (suhi automobil).

Potrebno je naglasiti i kako De Tomaso tvrdi da je upravo ovaj motor najmanji i najlakši V12 motor na svijetu, a napravila ga je tvrtka Capricorn iz Njemačke. Neslužbeno se doznaje i kako će broj okretaja ići preko 12.000 u minuti, a moći će se voziti na ugljično neutralno sintetičko gorivo. Prava je šteta što De Tomaso nije otkrio performanse ovog automobila, ali omjer težine i snage od 1:1 jamči izvrsne performanse.

Tome pridonosi i aerodinamična karoserija čiji se dizajn nastavlja na model P72, a riječ je o atraktivnom modelu sa staklenim krovom, ali i s nadasve zanimljivim dizajnom stražnjeg dijela vozila, koji, osim što izgleda atraktivno, ne liči ni na jedan drugi automobil.

Premijera se očekuje tijekom ljeta sljedeće godine, a tada bi se trebale znati i točne specifikacije ovog hiperautomobila čija je cijena preko 3 milijuna dolara, a za one sretnike koji ne mogu dočekati 2024. godinu, kada se očekuje početak proizvodnje, moći će izabrati ovaj model ali sa slabijim V10 motorom, no sumnjamo da će netko odabrati tu opciju.

KOMENTARI