Prvi Sport Tourer na svijetu: Aston Martin DB12

Prvi Sport Tourer na svijetu: Aston Martin DB12

DB12 najavljuje novu eru za Aston Martin kao prvi sportski automobil sljedeće generacije, kojeg pokreće V8 twin turbo motor sa 680 KS.

Samo 19 primjeraka automobila DBS GT Zagato
Aston Martin DBS Superleggera – lagano otkrivanje
745 KS + ručni mjenjač = Aston Martin Valiant

Novi Aston Martin DB12 donosi najsuvremeniju tehnologiju koja je kombinirana s luksuzom, a Aston Martin kaže kako je ovo prvi Sport Tourer na svijetu. Osim toga, to je prvi model iz nove ere Aston Martina.

Projektiran je kako bi maksimalizirao performanse i emocije, a kako i ne bi kada ga pokreće 4,0-litreni V8 twin turbo motor koji razvija maksimalnu snagu od 500 kW/680 KS pri 6000 okretaja, dok je maksimalni okretni moment od 800 Nm dostupan između 2750 i 6000 okretaja. Motor je uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a ovaj je model opremljen i elektroničkim stražnjim diferencijalom (E-Diff). Sve to omogućuje maksimalnu brzinu od 300 km/h i ubrzanje za 3,5 sekundi.

Što se dizajna tiče, DB12 je prilično sličan svojem prethodniku, no ipak donosi 6 mm širi trag kotača sprijeda i 22 mm straga, a tu su i 21-inčni aluminijski naplatci. Sprijeda je primjetan novi svjetlosni potpis LED dnevnih svjetala, dok je tu i dalje karakteristična Aston Martin maska.

Unutrašnjost donosi novi dizajn upravljača, dok je ugrađen i potpuno novi multimedijski zaslon dijagonale 10,25 inča, no Aston Martin je i dalje ostavio fizičke tipke i kotačiće za podešavanje najvažnijih funkcija, uključujući i klimatizaciju.

Uz to, koriste se i najkvalitetniji materijali, a kupci će moći birati između mnogobrojnih kombinacija materijala i boja. Serijski dolazi audio sustav s 11 zvučnika, a nudi se i Bowers & Wilkins premium audio sustav s 15 zvučnika.

Novi Aston Martin DB12 bi se na tržištu trebao pojaviti u trećem kvartalu ove godine, a najavljena je i početna cijena od oko 213.000 eura.

KOMENTARI