Proglašen je Europski automobil godine 2021., a pobjednik je nova Toyota Yaris

Proglašen je Europski automobil godine 2021., a pobjednik je nova Toyota Yaris

Europski novinari su za Auto godine 2021. izabrali Toyotu Yaris, i to 21 godinu nakon što je istu nagradu osvojila i prva generacija Yarisa, a nagrađen je i Yarisov snažniji brat GR Yaris.

Toyota Gazoo Racing na Goodwood Speedweeku
Nova Toyota GR Yaris obožava snijeg
Toyota sljedeći mjesec predstavlja GR Yaris, ovo su prve fotografije

Žiri koji sačinjava 59 automobilskih novinara iz cijele Europe, odabrao je četvrtu generaciju Toyote Yaris za Europski automobil godine 2021, a nagrada je stigla 21 godinu nakon što je inovativna prva generacija proglašena Europskim automobilom godine 2000., što je bilo prvi put za Toyotu. Ovaj žiri je, isto tako, razmatrao svaku generaciju Yarisa, pa je ovaj model redovito dospijevao u uži izbor.

Žiri je pohvalio Yarisovu hibridnu tehnologiju radi mirne vožnje, male emisije i pristupačne cijene – što objašnjava zašto preko 80 % kupaca Yarisa odabire hibridni pogonski sklop. Yaris je primio pohvale za dizajn, dinamičke performanse i vrhunsku sigurnost. Povrh toga, žiri Europskog automobila godine posebno je pohvalio Toyotu GR Yaris, kao uspjeh u ponovnom buđenju strasti za snažnim malim automobilima širom Europe.

Nagrada Europski automobil godine za 2021. dodjeljuje se svega nekoliko dana nakon što je Yaris po prvi puta bio najprodavaniji model u jednom mjesecu u Europi. Matt Harrison, Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Europe, je izjavio: ”Ovo je velika počast za Toyotu i želim zahvaliti žiriju na razmatranju i priznanju. Želim, osim toga, iskoristiti ovu priliku odati priznanje našim razvojnim timovima u Europi i Japanu. Ovo je najbolji Yaris ikada i, baš kako je to Akio Toyoda zamislio, već navlači osmjehe na lica naših kupaca.”

Toyota je tri puta primila nagradu za Europski automobil godine – Yaris je pobijedio 2000., Prius 2005., a novi Yaris je ponovno podigao pobjednički pehar 2021.

KOMENTARI