Početkom 2023. godine stiže obnovljena Corolla sa snažnijim hibridnim motorima

Početkom 2023. godine stiže obnovljena Corolla sa snažnijim hibridnim motorima

Toyota je najavila dorađenu Corollu, koja donosi manja vizualna, a više tehnička i mehanička poboljšanja, što uključuje i snažnije hibridne motore.

50 milijuna proizvedenih Corolla Toyota obilježila posebnom Manga serijom
U domaće salone stigao novi kompaktni SUV: Toyota Corolla Cross Hybrid
Nova Toyota Corolla Cross donosi i novu, 5. generaciju hibridnog sustava

Corolla je do sada prodana u više od 50 milijuna primjeraka kroz 12 generacija, a posljednja generacija je upravo prošla kroz redizajn, koji je više tehničke nego kozmetičke prirode. I dalje će se nuditi kao kompaktna limuzina s 5 vrata, kao praktični karavan i kao klasična limuzina.

Vizualne promjene su minimalne i odnose se na nešto drugačiji dizajn maske motora, nove okvire maglenki i nov dizajn aluminijskih naplataka. Kompaktna i karavan izvedba u višim paketima opreme sada dobivaju i nova bi-LED prednja svjetla, a tu su i nove boje Juniper Blue i metalik Grey, a potonja je dostupna i na limuzinskoj izvedbi, dok limuzina dobiva i vlastitu Midnight Teal boju.

U unutrašnjosti su boje također promijenjene, kao i uzorci materijala, a tu je i nova 12,3-inčna digitalna instrument ploča. 10,5-inčni multimedijski zaslon je također novi i veći nego ranije. Serijski dolazi i četverogodišnja podrška za Toyota Smart Connect ili Toyota Smart Connect + (ovisno o opremi) koja donosi navigaciju u oblaku, kao i informacije o prometu u stvarnom vremenu. Poboljšano je i glasovno upravljanje, a povećan je i broj usluga u aplikaciji MyT.

Promjene su nešto veće kod pete generacije hibridnog pogonskog sustava, a i dalje su dostupne 1,8 i 2,0-litrene izvedbe.  Nova baterija je snažnija, manja i lakša, pa je masa vozila smanjena do 18 kg, a sada 1,8-litrena izvedba razvija snagu od 103 kW/140 KS, što je 18 KS više nego do sada. Ubrzanje do 100 km/h je smanjeno za 1,7 sekundi, pa joj sada treba 9,2 sekunde. Uz to, potrošnja i emisija CO2 je ostala ista.

Snaga dvolitrenog hibridnog sklopa je narasla za 12 KS, pa je sada ukupna snaga 144 kW/196 KS, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 7,5 sekundi, što je smanjenje za pola sekunde. Uz to, očekuje se kako će emisija CO2 biti smanjena na 107 g/km.

Osim toga, sada su ubrzanja linearnija i tiša, jer je i smanjen broj okretaja pri ubrzavanju, a za sigurnost se brine Toyota T-Mate koji se sastoji od Safety Sense paketa i ostalih najnovijih aktivnih sustava pomoći u vožnji. Dotjerana Corolla na tržište stiže početkom sljedeće godine, a cijene će biti objavljene naknadno.

KOMENTARI