Opel Corsa slavi 40. rođendan

Opel Corsa slavi 40. rođendan

Opel Corsa je predstavljena 1982. godine, i od tada je prodana u preko 14 milijuna primjeraka u svijetu, a trenutno je aktualna njena šesta generacija, koja je dostupna i s električnim motorom, koji čini 25 % prodaje.

Prodaja novih automobila u porastu, najprodavaniji model u lipnju je Corsa
Sa svega 95 komada prednosti ispred Clija, Golf je najprodavaniji u Europi u prvoj polovici godine
Opel će u Frankfurtu imati tri svjetske premijere

Postoji li netko tko nije čuo za Corsu? Naravno da ne, iako je uvijek u sjeni najljućeg konkurenta Volkswagen Pola, Corsa je ostvarila velik uspjeh u čitavom svijetu. Može je se naći, ili je se moglo naći, pod znakom Opela u Europi, Vauxhalla u Velikoj Britaniji, Holdena u Australiji, Chevroleta u Južnoj Americi i u Kini, kao i pod raznim imenima, ali je jedno uvijek isto – simpatičan izgled i dobar omjer uloženo-dobiveno.

Prva Corsa je predstavljena 1982. godine, a proizvodila se u tada novoizgrađenoj tvornici u Zaragozi, a do danas je proizvedena u više od 14 milijuna primjeraka, a većina ih je proizvedena u dvije tvornice – već spomenutoj Zaragozi i u Eisenachu.

Corsa A se proizvodila od 1982. do 1993. godine, bila je duga 3,62 metra, a top model je bio Corsa GSi koja je imala 100 KS snažan motor, a proizvedena je u 3,1 milijun primjeraka. Druga generacija, odnosno Corsa B, proizvodila se od 1993. do 2000. godine, a ova generacija je bila iznimno popularna i na našem tržištu. U odnosu na prethodnu generaciju je bila 10 cm duža, a u ponudu je uveden ABS, zračni jastuci, a ovaj je model dobio i turbo punjač na dizel motorima.

Corsa C se proizvodila od 2000. do 2006. godine, a sada je narasla na dužinu od 3,84 metra i dobila moderne motore koji su zadovoljavali Euro 4, a ova je generacija prodana u 2,5 milijuna primjeraka. Četvrta generacija, odnosno Corsa D se proizvodila od 2006. do 2014. godine, a narasla je na dužinu od 3999 mm. Trovratna i peterovratna izvedba su se razlikovale po stražnjem dizajnu, a uvedena je i Opelova ecoFLEX tehnologija. Ova generacija je prodana u više od 2,9 milijuna primjeraka.

Peta generacija se proizvodila tek pet godina, od 2014. do 2019. godine, a u tom je razdoblju prodano 1,3 milijuna primjeraka. Po prvi puta je Corsa duža od 4 metra, a ova generacija po prvi puta dobiva i luksuznu opremu, uvodi se podrška za Android Auto i Apple CarPlay, a nudile su se i dvije sportske izvedbe – Corsa OPC s 207 KS i Corsa GSi sa 150 KS.

Aktualna šesta generacija, odnosno Corsa F, predstavljena je 2019. godine, a po prvi je puta dostupna u potpuno električnoj izvedbi. Uvela je novu i modernu sigurnosnu opremu, po prvi puta se nude i Intelli-Lux LED Matrix svjetla, a sada je Corsa dostupna samo u izvedbi s 5 vrata.

Corsa se udomaćila na europskim, ali i našim cestama, pa će s nama biti još dugo vremena, i to u svim generacijama, jer još uvijek na cestama viđamo i prvu i drugu generaciju ovog gradskog modela.

KOMENTARI