Nova Kia Carens više nije monovolumen već crossover, ali i dalje nudi 7 sjedala

Nova Kia Carens više nije monovolumen već crossover, ali i dalje nudi 7 sjedala

Kia je predstavila četvrtu generaciju Carensa, koji s prethodnicima ima zajedničko jedino ime i 7 sjedala, a prvo stiže u Indiju, dok će kasnije stići i na ostala tržišta, ali vrlo vjerojatno ne i u Europu.

Stigla je Toyota Highlander Hybrid sa 7 sjedala i velikim prtljažnikom
Toyota je predstavila još veći Highlander: Grand Highlander
Redizajnirani SUV modeli Peugeot 3008 i 5008 kod nas stižu u prosincu

Kia Carens je na tržištu još od samog kraja prošlog stoljeća, točnije od 1999. godine, a upravo je predstavljena njena četvrta generacija, a iako je do sada bilo riječ o punokrvnom kompaktnom monovolumenu, novi Carens prelazi u crossovere, iako zadržava ono najbitnije kod ovakvih vozila – prostor za 7 osoba.

Novi Carens je dug 4540 mm, širok 1800 mm i visok 1700 mm, dok je međuosovinski razmak dug 2780 mm, a to je trenutno najveći međuosovinski razmak u klasi. U odnosu na prethodnika je poprilično viši, a to je razlog i crossover izgleda, pa karoserija mora imati povećanu razdaljinu od tla.

Kako je ovo model koji je prvo predstavljen za Indiju, tako ima i neke motore specifične za tamošnje tržište, a u ponudi je 1,5-litreni atmosferski benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 115 KS i nudi 144 Nm okretnog momenta, a u ponudi je i 1,4-litreni turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 140 KS i nudi 242 Nm okretnog momenta. Dizel ponudi čini 1,5-litreni turbo motor sa 115 KS i 250 Nm okretnog momenta, a uparen je sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Osnovni benzinac dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok se kod turbo benzinca može nadoplatiti za 7-stupanjski automatik.

Unutrašnjost je u potpunosti nova i nudi digitalnu instrument ploču te 10,25-inčni multimedijski zaslon, a upravljanje klimatizacijom je odvojeno od zaslona. I Carens dobiva ambijentalno osvjetljenje, ventilirana prednja sjedala ili opcijski Bose audio sustav.

Kia još nije objavila cijene, kao ni točne dolaske nove generacije na tržišta, izuzev indijskog, gdje stiže u prvom kvartalu sljedeće godine, a kako stvari stoje, velike su šanse da ovaj model nikada ne stigne na europske ceste.

KOMENTARI