Kriza i dalje u punom jeku: prodaja automobila pala na razinu iz 1996. godine

Kriza i dalje u punom jeku: prodaja automobila pala na razinu iz 1996. godine

Radi nedostataka dijelova i problema s isporukama, tijekom lipnja je u Europi prodano tek nešto više od milijun novih automobila, što je najlošiji rezultat još od 1996. godine!

Izgleda kako popušta kriza s nedostatkom čipova – neki proizvode punom parom
Umjesto automobila Mini svojim kupcima šalje divovske puzzle
2019. – još jedna burna godina za automobilsku industriju?

Automobilska industrija je i dalje u velikoj krizi, a to pokazuju i rezultati prodaje za lipanj ove godine, kada je u Europi prodano tek 1,06 milijuna novih automobila, što je ujedno i najlošiji rezultat za lipanj još od 1996. godine! Uz to, neki su proizvođači doživjeli pad prodaje i do 50 % u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tako je Volvo zabilježio pad od 47,9 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je ukupan pad u prvoj polovici 28,5 %! Najgore je prošao Jaguar Land Rover koji je u prvoj polovici godine zabilježio pad od 34,7 %!

No ni proizvođači koji proizvode pristupačnije modele nisu imuni na pad prodaje, pa je tako u lipnju Volkswagen zabilježio pad od 25 %, a Stellantis grupacija je pak zabilježila pad od 21,1 %. Prodaja novih vozila u Europi je u neprestanom padu već 12 mjeseci, bez obzira na veličinu tržišta. Tako ni najveća tržišta, poput Njemačke, Italije, Francuske i Španjolske nisu imuna na pad prodaje, što uvelike kvari statistiku.

Razlozi ovakvih prodajnih rezultata su mnogobrojni, od nedostataka čipova i nedostataka dijelova, rokovi isporuke, ali i radi rata u Ukrajini, kao i sve većem rastu cijena automobila, ali i sve većoj inflaciji, pa kupci odlučuju čekati s investiranjem u nešto što im nije prijeko potrebno.

KOMENTARI