Konačno predstavljena serijska izvedba modela Mercedes-AMG One

Konačno predstavljena serijska izvedba modela Mercedes-AMG One

Nakon dugog čekanja Mercedes-AMG je konačno predstavio serijsku izvedbu modela One, kojeg predstavljaju kao ''Formula 1 tehnologija za cestu''.

Proglašen je Europski automobil godine 2021., a pobjednik je nova Toyota Yaris
Uskoro stiže treća generacija Mazde CX-5, a imat će i hibridni pogon
Hibridni coupe SUV iz Renaulta: Megane Conquest

Sve je počelo još prije 5 godina, na Salonu automobila u Frankfurtu, kada je Mercedes predstavio koncept Project One, a iako je bilo najavljeno kako će serijska izvedba stići dvije godine kasnije, to se nije dogodilo. Ali evo, njemački inženjeri su konačno pripremili ovaj model za cestu.

A riječ je o zasigurno jednom od zanimljivijih modela kojeg pokreće 1,6-litreni V6 turbo benzinac iz bolida Formule 1, koji je kombiniran s četiri elektromotora. Ukupna snaga sustava je 782 kW/1063 KS, a uparen je sa 7-stupanjskim mjenjačem, dok je pogon na sve kotače.

Navedeno je dovoljno da 1695 kg težak automobil ubrza od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi, dok ubrzanje od 0 do 200 km/h traje svega 7 sekundi. Maksimalna brzina ovog automobila je 352 km/h.

Ugrađena je baterija kapaciteta 8,4 kWh koja ovom hiperautomobilu omogućuje i vožnju na struju, a autonomija je tek 18,1 km, što je jako malo. Struja je kod ovog modela ipak samo za dodatnu snagu, ne i za ekologiju.

Model One dolazi s 19-inčnim naplatcima sprijeda, odnosno 20-inčnim naplatcima straga, karbon-keramičkim kočnicama straga, volan iz Formule 1, kameru umjesto standardnog unutrašnjeg retrovizora, 10-inčnu instrument ploču te multimedijski zaslon iste veličine, a vozač može birati između 6 načina vožnje.

Naravno, kao što se može i očekivati, svih 275 primjeraka koji će biti proizvedeni su već prodani, a rečeno je i kako je cijena svakog bila 2,7 milijuna eura.

KOMENTARI