Bugatti La Voiture Noire je najskuplji automobil na svijetu

Bugatti La Voiture Noire je najskuplji automobil na svijetu

U Ženevi je Bugatti predstavio „crni automobil“ – od cifre za La Voiture Noire moglo bi vam se zavrtjeti u glavi

Ekskluzivan Bugatti sat vrijedan nevjerojatnih 280.000 USD u sebi ima pokretnu repliku W16 motora
Najbrži automobili su spori u odnosu na brze vlakove
Bugatti Chiron od milijun Lego kockica

16,5 milijuna eura ili oko 122.000.000 kuna (122 milijuna ako vam se zavrtjelo od toliko nula) cijena je po kojoj je samo dan nakon predstavljana praćen novi Bugatti La Voiture Noire. Automobil u crnoj boji predstavljen je na Ženevskom auto salonu, a razlog toliko visokoj cijeni nije samo snaga 8-litrenog benzinskog motora sa 16 cilindara od 1500 KS i 1600 Nm okretnog momenta, nije niti njegovih šest ispušnih cijevi na stražnjoj strani nego se radi o samo jednom jedinom proizvedenom primjerku, i to ručno, od ugljikovih vlakana.

Bugatti La Voiture Noire prvotno je imao cijenu 11 milijuna eura, ali se cijena očigledno vrlo brzo proširila u određenim krugovima iz kojih je stigla ponuda od 16,5 milijuna eura. I po toj cijeni će automobil otići u nepoznatom smjeru sa Ženevskog auto salon. Pitanje je kad ćemo ga ponovo vidjeti uživo, jer vlasnik, inače obožavatelj Bugatti automobila, vjerojatno neće s njim krenuti tako brzo u gradsku vožnju. Iako prema tvorničkim podacima Bugatti La Voiture Noire troši čak 43,3 litre benzina te emitira 516 g CO2/km. Motor je središnje postavljen.

Crna boja automobila, pa i u prijevodu naziv „crni automobil“ dolazi iz povijesni Bugattija koji ove godine obilježava 110 godina postojanja. Bugatti je 1909. godine u Molsheimu osnovao Ettore Bugatti. Njegov sin Jean, inače pravog imena Gianoberto Mario Carlo Bugatti, izradio je samo četiri primjerka modela Type 57 SC Atlantic, a omiljeni četvrti u crnoj boji nestao je tijekom drugog svjetskog rata. Upravo u znak poštovanja prema tom četvrtom Atlanticu izrađen je La Voiture Noire.

KOMENTARI