BMW M4 Convertible Edition 30 Jahre

BMW M4 Convertible Edition 30 Jahre

BMW M obilježava 30 godina od njihovog prvog automobila s otvorenim krovom i vrhunskim performansama

Spreman za ljeto – novi BMW M4 Competition Cabrio xDrive
BMW Z4 M40i First Edition
BMW ima problema s baterijama i povlači modele iX i i4

U ljeto 1988. godine BMW M3 Convertible bio je veliko iznenađenje jer su obožavatelji dobili mogućnost uživanja u vožnji s otvorenim krovom sa sportskim naglaskom i mogućnošću svakodnevne vožnje. Tehnologija ugrađenog 2.3 motora s četiri cilindra snage 195 KS i jedinstvenog ovjesa s aerodinamičkim optimizacijama prethodno je dokazana na stazi. Model se proizvodio do 1991. godine, a u konačnici je snaga povećana na 215 KS.

Druga generacija BMW M3 Cabrio sa zaštitom od prevrtanja uslijedila je 1994. godine također s četiri cilindra, ali snaga je povećana na 286 KS. Dvije godine kasnije razvijena je verzija sa šest cilindara i 321 KS. Treća generacija pojavila se početkom sljedećeg stoljeća (2001.) sa 6-cilindričnim motorom snage 343 KS. 2008. godine predstavlja se četvrta generacija s V8 motorom snage 420 KS, a M3 Cabriolet imao je električno-hidraulički uvlačivi hardtop – nova konstrukcija krova omogućila je dodatna poboljšanja performansi, ali i praktičnosti korištenja tijekom cijele godine. Predstavljanje pete generacije modela dogodilo se u 2014. godini kada je promijenjena i oznaka u M4 Cabrio. Motor je sa šest cilindara s tehnologijom M TwinPower Turbo uparen sa 7-stupanjskim M mjenjačem s dvije spojke i aktivnim M diferencijalom.

Najnoviji četverosjed kabriolet nasljednik, 30 godina kasnije, u Macao plavoj metalik boji i Mandarin II nosi oznaku BMW M4 Convertible Edition 30 Jahre odnosno M4 Cabrio i najnovija je interpretacija legendarnog modela. Osnova modela je M Competition paket, a motor nudi snagu od 450 KS, ispušni sustav M, prilagodljivu M suspenziju sa specifičnim Sport načinom vožnje i sportsku konfiguraciju sustava stabilnosti te aktivni M diferencijal. Uz 550 Nm okretnog momenta M4 Cabrio s mjesta do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekunde, najveća brzina ograničena je na 250 km/h.

Boja Mandarin II podsjeća na Dakar Yellow boju dostupnu za drugu generaciju M3 Cabrioleta

U ponudi je još jedna boja karoserije – Frozen Dark Grey Metallic (siva metalik) koja je dostupna ekskluzivno samo u Velikoj Britaniji. 20-inčni kotači dolaze u Orbit sivoj boji s mat finišem. U interijeru se nalazi Merimo koža, boja interijera prati vanjsku boju vozila, na naslonima za glavu nalaze se kontrastni šavovi, M podne prostirke za noge također u odgovarajućoj kontrastnoj boji.

Unutrašnjost završava s ugljičnim vlaknima koja dolaze kao standard u obje boje vozila. Logotip “30 Jahre Edition” otisnut je na vratima i na naslonima za glavu. Ukupno će biti proizvedeno 300 primjeraka modela BMW M4 Convertible Edition 30 Jahre dok će recimo na britansko tržište biti ponuđeno 30 primjeraka modela BMW M4 Convertible Edition 30 Jahre, po cijeni od 76.675 funti. Oznaka broja modela “30 Jahre Edition 1/300” nalazi se na ploči s instrumentima na suvozačevoj strani.

KOMENTARI