60 godina Alpine A110 proslavljeno električnim konceptom A110 E-ternite

60 godina Alpine A110 proslavljeno električnim konceptom A110 E-ternite

Prošle je godine najavljeno kako će tvrtka Alpine nuditi isključivo električna sportska vozila, a konceptom A110 E-ternite se najavljuje nova generacija vozila, ali ujedno i slavi 60. godišnjica modela A110.

Električni Alpine Renault 5 stiže 2024. godine s preko 200 KS
TOP 10 budućih klasika
Počela proizvodnja nove Alpine A110

Prije godinu i pol dana Renault je najavio plan Renaulution, kojom je bilo najavljeno kako će se u budućnosti razvijati Renault i njegove podmarke, a tada je bilo najavljeno kako će svi budući Alpine modeli biti pokretani strujom. Osim toga, prije malo više od godinu dana Renault je ugasio odjel Renault Sport, i tada je najavljeno kako će budući sportski modeli dolaziti pod Alpine značkama. A sada je pred nama novi koncept i najava svih tih novih modela, a riječ je o prvom 100 % električnom automobilu koji dolazi pod značkama Alpine.

Koncept Alpine A110 E-ternite je predstavljen na 60. godišnjicu od pojave prve generacije ovog modela, a ujedno najavljuje potpuno novu i drugačiju budućnost, kako ovog modela, tako i tvrtke. Osim što je prvi električni automobil marke, on je ujedno i prvi model kojem se može ukloniti dio krova, a koji ne utječe na krutost automobila.

Osim toga, u unutrašnjosti se nalazi najsuvremeniji audio sustav s 8 zvučnika, koji uključuje i subwoofer, kako bi se dobio surround zvuk, a tu je i multimedijski sustav koji se temelji na Androidu i koji omogućuje još bolju i jednostavniju integraciju s mobitelima, dok se u unutrašnjosti koriste održivi materijali.

A110 E-ternite pokreće elektromotor koji razvija maksimalnu snagu od 178 kW/242 KS i pritom nudi 300 Nm okretnog momenta, a automobil je težak tek 1378 kg, i jedan je od najlakših električnih automobila ove vrste. Osim toga, omjer težine sprijeda/straga je gotovo idealan i iznosi 42/58.Ugrađena baterija ima kapacitet od 60 kWh, a s jednim punjenjem bi trebala omogućiti autonomiju od 420 km.

Što se tiče performansi, A110 E-ternite za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 4,5 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 250 km/h, dok mu za prelazak 1000 m treba 23,7 sekundi.

KOMENTARI