4,6 sekundi koje život znače

4,6 sekundi koje život znače

Slanje i primanje poruka na mobitelu u prosjeku traje 4,6 sekundi, a te sekunde u vožnji su iznimno važne, a kako bi dokazali što se dogodi ako nemate pogled na cestu, Lexus je pripremio posebno pripremljen NX.

Međimurci napravili najmanji broj prekršaja
Lamborghini živi u brzoj traci
Bentley proizveo 200.000 automobila, a najjeftiniji novi na tržištu košta tek 3.500 kuna

Upotreba mobitela, smartphonea ili kako god zvali taj mali gadget nije dozvoljena tijekom vožnje i pritom se plaća velika kazna ako vas policija zaustavi, no ako samo 15 minuta provedete pored ceste u bilo kojem gradu, vidjet ćete da gotovo svaki drugi vozač u ruci ima taj uređaj bez kojeg ne možemo živjeti. A jeste li znali da pri brzini od 55 mph (89 km/h) za 4,6 sekundi prijeđete duljinu od gotovo 100 metara?

Kako bi pokazao ljudima što znači upotreba mobitela tijekom vožnje, Lexus je pripremio poseban NX. A kad kažemo poseban, to i mislimo. Naime, na sva stakla su zalijepljene elektrokromatske naljepnice koje putem daljinskog upravljača postaju neprozirne. Naravno, vozači u videu nisu znali što će se dogoditi, no tijekom vožnje zaklonjen im je vid na 4,6 sekundi, točno onoliko koliko u prosjeku traje distrakcija mobitelom. I što se dogodilo? Pa vozači su se zaletjeli u prepreke od stiropora. Doduše, nije nam jasno zašto instantno nisu nagazili papučicu kočnice, što bi trebala biti reakcija svakog vozača, no video je snimljenu SAD-u, pa nećemo dublje ulaziti u tu analizu.

Pogledajte video i nadamo se da ćete biti pametniji i prestati upotrebljavati mobitel tijekom vožnje. Ili ipak tražimo previše?

KOMENTARI