Što je sve Renault pronašao u svojim arhivima studija za dizajn

Što je sve Renault pronašao u svojim arhivima studija za dizajn

U Renaultu su napravili pregled polica s arhivima dužu od 2 kilometra, a dvojica arhivara su popisali i digitalizirali više od 10.000 crteža i skica raznih stadija razvoja pojedinih automobila.

10 godina Porsche Panamere
Ovo je prvi Suzuki iz 1955. godine
Na današnji dan rođen je André Citroën

Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe. Naravno, postoji sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela.

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice. Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10.000 crteža i skica.

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično.

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti. Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

Film o dizajniranju Renaulta 5 Turbo, gdje govori Eric Diemert, direktor dizajna Laboratorija za suradnju na inovacijama:

Film o tehnikama crtanja u prošlosti, Jean-Phillipe Texier voditelj projekta dizajna za segmente C, D i E:

KOMENTARI