Mercedes se priprema za potpuni prelazak na struju – najavljene tri nove platforme za električna vozila

Mercedes se priprema za potpuni prelazak na struju – najavljene tri nove platforme za električna vozila

Elektrifikacija potpune Mercedes-Benz game se približava, a sada je stigla najava o tri nove platforme za električna vozila koja dolaze pod imenima MB.EA, AMG.EA i VAN.EA.

Tesla prošle godine prodala i isporučila gotovo 500.000 vozila
Podaci o svjetskoj prodaji 2020.: Toyota je najprodavanija, a rast prodaje električnih vozila je 43 posto
Toyota besplatno daje 24.000 patenata o elektrifikaciji vozila

Mercedes je sada potvrdio kako priprema tri nove platforme za električna vozila, a istovremeno je i potvrđeno kako će do 2025. godine kupci imati električnu alternativu za svaki model. Tako je kupcima već sad omogućeno da biraju između klasičnih i električnih automobila, pa tako mogu birati između modela GLA ili EQA, GLB ili EQB, GLC ili EQC, S-klasu ili EQS, te V-klasu ili EQV.

No kako je paleta modela široka, tako ima još mnogo posla, stoga ni ne čudi kako je najavljeno ulaganje od više od 40 milijardi eura u razvoj do 2030. godine. A tu stižu i informacije o tri nove platforme – MB.EA, AMG.EA i VAN.EA.

Tako će se platforma MB.EA koristiti za srednje i velike modele, AMG.EA će se koristiti za sve buduće sportske izvedbe električnih modela koji će i dalje dolaziti pod imenom AMG, dok će platforma VAN.EA biti prilagođena za komercijalna vozila.

No osim toga, Mercedes će povećati i proizvodnju baterija kako bi zadovoljio sve veću potražnju, a radi toga će izgraditi čak osam tvornica po čitavom svijetu. Zna se kako će četiri biti u Europi i jedna u SAD-u, a nove baterije će biti standardizirane, te će biti kompatibilne s više od 90 % budućih modela, što znači i jeftiniju proizvodnju, te manju krajnju cijenu vozila. Osim toga, Mercedes će razvijati i daljnje recikliranje baterija, a do 2022. godine svi Mercedes putnički automobili i baterije bit će karbonski neutralni.

KOMENTARI