Jaguar Land Rover i BMW Grupa zajednički razvijaju novu generaciju električnih automobila

Jaguar Land Rover i BMW Grupa zajednički razvijaju novu generaciju električnih automobila

Jaguar Land Rover i BMW Grupa objavili su suradnju kako bi došli do ACES budućnosti

U Zagrebu predstavljen potpuno novi BMW X6
BMW Z4 M40i First Edition
Stiže i treća izvedba: BMW serije 8 Gran Coupe

Skraćenica ACES odnosi se na Autonomous, Connected, Electric, Shared odnosno na samostalnu vožnju, povezivost, elektrifikaciju i dijeljenje vozila. Sve ono što bi trebalo obilježiti vozila u skoroj budućnosti. Prijelaz na ACES predstavlja najveću tehnološku promjenu u automobilskoj industriji.

Suradnja se odnosi na razvoj elektroenergetskih sustava nove generacije te unaprjeđenje razvoja elektrifikacije vozila, a zajednički će ulagati u razvoj i istraživanje, inženjering i nabavu kako bi se povećao broj električnih vozila na prometnicama. Obje kompanije će koristiti učinkovitost koja proizlazi iz zajedničkog istraživanja i razvoja te planiranja proizvodnje, ali će svaka kompanija i dalje proizvoditi svoja vozila u svojim proizvodnim pogonima.

Jaguar Land Rover demonstrirao je svoju sposobnost na Jaguaru I-Pace dok se BMW Grupa dokazala u razvoju i proizvodnji nekoliko generacija električnih vozila, počevši od BMW-a i3 predstavljenog 2013. godine.

Jaguar Land Rover nastavlja s proizvodnjom motora u svojem pogonu koje zapošljava 1600 ljudi, a u blizini Birminghama sklapat će se baterije.

Usput spomenimo i kako legendarni direktor dizajna Jaguara, Ian Callum, iz Jaguar Land Rovera odlazi nakon 20 godina, a nasljednik je Julian Thomson koji je vrlo blisko radio s Ianom i bio uključen u stvaranje Jaguarovih modela XK, XF, XJ, F-Type, XE, F-Pace te Jaguarovom prvom električnom modelu I-Pace.

Ian Callum

Ian Callum

Ianova karijera krenula je 1984. godine s rally automobilom Fordom RS200, uslijedili su Ford Ghia Via concept i Ford Escort Cosworth (1989.), Aston Martin DB7 (1993.), Volvo C70 (1996.), Ford Puma i Nissan R390 GT1 Le Mans (1997.). Na prijelazu u novo tisućljeće uslijedili su Aston Martin Vanquish / Project Vantage, te Aston Martin AM305, Jaguar R Coupe Concept, Aston Martin DB9. Cijeli niz Jaguara slijedi od 2003. godine – Jaguar RD6 Concept, Jaguar XK, Jaguar XF / CXF / Sportbrake, Jaguar XJ, Jaguar C-X75 Concept, Jaguar F-TYPE Convertible, Jaguar F-TYPE (C-X16), Jaguar XE, Jaguar F-PACE (C-X17), Jaguar E-Pace te 2018. godine Jaguar I-Pace (I-Pace Concept).

Julian Thomson

Julian Thomson

KOMENTARI