Alpine je predstavio A290_β concept, viziju električnog hot hatcha koji stiže 2024.

Alpine je predstavio A290_β concept, viziju električnog hot hatcha koji stiže 2024.

A290 je budući električni sportski automobil B segmenta, a prvi je od tri modela iz buduće „Garaže snova“.

Električni Alpine Renault 5 stiže 2024. godine s preko 200 KS
Renault Sport Cars postaje Alpine Cars, a svi budući modeli će biti na struju
TOP 10 budućih klasika

A290_β je prvi korak u novoj eri Alpine i prvi korak prema potpuno električnoj garaži iz snova 2024. godine. Ovaj automobil iznova je napisao knjigu pravila za električne hot hatcheve. A290_β koristi svoje bogato naslijeđe i uvodi Alpine u budućnost, sa svakodnevnim iskustvom duha motor-sporta koji je inspirirao marku od njezina početka.“ Rekao je Laurent Rossi, izvršni direktor Alpine.

Već na prvi pogled je jasno kako se budući model A290 temelji na potpuno novom Renaultu 5, a ni oznaka A290_ β nije izabrana slučajno. Imena brenda počinju sa slovom A, broj 2 označava B segment, a 90 buduću lifestyle seriju automobila, dok β, odnosno beta, označava međufazu do lansiranja novog modela.

A290_β je dug 405 cm, širok 185 cm i visok 148 cm, a vozi se na kotačima od 20 inča, dok je boja karoserije Snow Alpes. I već se sada može vidjeti u kojem će smjeru ići konačan dizajn novog modela. A posebno se ističe i unutrašnjost.

Naime, kod koncepta je vozačko mjesto postavljeno u sredinu, a sve je podešeno za utrke. Sjedala su u potpunosti napravljena od karbona, a unutrašnjost je minimalizirana u svakom pogledu. I dok se izvana automobil u potpunosti približio završnom dizajnu, unutrašnjost je i dalje futuristička.

O pogonu i baterijama još nema nikakvog govora, no vjerojatno je kako će ovaj model pokretati motor iz Meganea E-Tech Electric koji razvija maksimalnu snagu od 160 kW/218 KS i koji nudi 300 Nm okretnog momenta, a koji bi trebao do stotke ubrzavati ispod 7 sekundi.

KOMENTARI