Automobili povezani sa semaforima

Automobili povezani sa semaforima

Znate li da je prvi semafor na svijetu postavljen prije 150 godina pored parlamenta u Londonu?

Google Android Auto spaja smartfon i multimediju vozila
Roboti se bude u 8:00 i kreću na posao
Mazda će u nekoliko modela ponuditi Apple CarPlay

Od postavljanja prvog semafora vozači širom svijeta provode milijarde sati čekajući zeleno svjetlo na semaforu. Smatra se da na semaforima provodimo petinu od ukupnog vremena koje provedemo u vožnji. Vehicle-to-Infrastructure (V2X) je tehnologija koja povezuje automobile i semafore s ciljem kako bi vozači mogli izbjeći zastoje na crvenom.

Jaguar Land Rover tehnologija trebala bi riješiti problem star 150 godina – zastoje u prometu. Uz V2X tehnologiju Jaguar umrežuje automobile i semafore na raskrižjima kako bi promet bio protočniji, a čekanja će se skratiti.

Sustav Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA) omogućuje semaforima da “pričaju” sa automobilima i obavještava povezana vozila o brzini kojom bi trebali voziti dok se približavaju raskrižjima kako bi se minimalizirao broj stajanja na crvenom svjetlu na semaforima. GLOSA se testira na Jaguar F-Pace modelu uz druge mjere za smanjivanje vremena koje vozač provede u prometu.

Mnogi vozači voze brže nego što je dopušteno kako bi „ulovili“ sljedeći semafor, čime povećavaju zagađenje zraka, a oni koji su trkački orijentirani manje će trošiti kočnice uz Jaguar Land Rover tehnologiju povezivanja.

KOMENTARI